Desso doet mee! Jullie ook?

Jim Lippens (links) en zijn collega Marc Verhasselt (plant manager weverij, rechts)

Jim Lippens (links) en zijn collega Marc Verhasselt (plant manager weverij, rechts)

Jim Lippens werkt bij Desso als R&D Continuous Improvement Manager en volgde met site manager Geert Bussé recent de Master Class met Jef Staes. "Twee dagen vol inspiratie en ideeën, maar dat is uiteraard niet voldoende. Voor mij is het een startpunt." besloot hij.

Jim is gefascineerd door Lean-management. Toch gaat hij verder dan het klassieke Lean-verhaal. "In vergelijking met de rest van de wereld, voeg ik in mijn Lean strategie twee elementen toe: innovatie en de Harada Methode." vertelt hij.

Hoe vertaalt zich dit?

"Een groot deel van de aandacht in Lean gaat naar continu verbeteren." legt hij uit. "Innovatie is in mijn visie de meest verregaande vorm van continu verbeteren. Het is hier dat het Red Monkey verhaal perfect aansluit bij mijn visie op management."

"In tweede instantie ben ik ervan overtuigd dat grootste potentieel zit in het onontgonnen gebied van betrokkenheid der medewerkers." vult Jim aan. "'s Werelds beste methode om dit te realiseren is de Harada Methode. Op vraag van Norman Bodek ("godfather of Lean") vertaalde ik het boek 'de Harada Methode' recentelijk in het Nederlands."

Het resultaat van deze nieuwe mix noemt Jim "3D-lean". "Ik sleutel volop aan de volgende stap ... 4D-Lean" licht hij toe. "Mid mei zal ik dit toelichten aan de Lean top in Vlaanderen. Bij vragen en/of interesse stuur me zeker een mailtje."

Wat is hiervan het resultaat op de werkvloer?

"Zo werd het bestaande Kaizen-systeem uitgebreid met een "Red Monkey sectie", waar operators nu ook innovatieve input hebben. Die innovatieve ideeën dienen te voldoen aan drie criteria." vertelt Jim. De criteria liggen volledig in lijn met het Red Monkey verhaal. Zo moeten ideeën innovatief, controversieel (wekken weerstand op) en een win-win inhouden.

Jim ging in eerste instantie kijken naar afdelingen waar bepaalde segmenten teruglopende volumes kennen, vaak omwille van een gebrek aan innovatie de voorbije jaren. Zo ondervindt het Wilton segment in de Desso-weverij bijvoorbeeld zware concurrentie. "Hoe kunnen wij deze machine opvullen en tegelijk zelf een markt creeren?" vroeg Jim zich af. "Als ik nu eens een tapijt bedenk dat vernieuwend is, en de rode aap als motief heeft, dan is dat een mooie start. Er bleek bovendien al veel interesse intern voor zo'n Red Monkey tapijt." Fase 1 was dus meteen een schot in de roos.

Als medeverantwoordelijke voor het lab gaf Jim de opdracht om verder te testen en  met die data en kennis het tapijt te optimaliseren in bijvoorbeeld slijt- en brandgedrag. Het uiteindelijke doel is een tapijt te maken uit 1 component om het zo na gebruik terug te vermalen en om te vormen tot nieuw tapijt. Dit leunt aan bij de cradle to cradle visie van Desso. Met het rode aap tapijt heeft Jim alvast de eerste stap gezet.

Ik zoek andere bedrijven!

"Eigenlijk is dit allemaal niet mijn verantwoordelijkheid of bevoegdheid. Teveel mensen wachten echter af (volgers). In die optiek wou ik ook een pionier voor Vlaanderen zijn en als eerste instappen in het open innovatie plan. Ik vroeg Jef wat hij nodig had. Hij zei: ' 4 à 5 bedrijven die met 8 man instappen.'"

De opdracht is dus duidelijk. Anderen overtuigen om mee in te stappen in dit verhaal om samen de switch te maken naar 3D. "Ik probeer nu Vlaanderen wakker te maken en zo de 4-5 andere bedrijven te lokken." besluit Jim. "Tegelijk is het voor mij een leerproces en daar draait het in Lean uiteindelijk om. Ik merk dat innovatie steeds makkelijker en sneller lukt."

DutchRed Monkey1 Comment